ЩО ТАКЕ ГЕНДЕР

Гендер – це соціокультурна категорія та колективне розуміння, що йдеться про стать людини не в сексуальному, а у суспільному виявленні. Біологічні розбіжності обох статей стають лише компонентами під­ходу до соціальної та культурної диференціації.

Україна має національні документи забезпечення гендерної рівності. Це передусім – Конституція, що гарантує чо­ловікам і жінкам рівні можливості; укази президентів, постанови Кабінету Міністрів, розпорядження прем’єрів, зрештою, закони України – «Про попередження на­сильства в сім’ї» (2001 р.) і «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» (2005 р.).

В основі гендерної політики в Україні – загальноприйняті міжнародні норми, зафіксовані в низці документів.

Це – Загальна декларація прав людини; Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок; Міжнародний Пакт про громадянські та політичні права; Конвенція МОП № 156 про рівне ставлення й рівні можливості для трудящих чоловіків і жінок; рекомендації Ради Європи; підсумкові документи Четвертої всесвітньої конфе­ренції ООН зі становища жінок «Пекінська платформа дій» (Пекін, 1995); резолюція Генеральної Асамблеї ООН № 1325 «Жінки, мир та безпека» тощо.

18 грудня 2012 року в рамках тижня «16 днів проти гендерного насильства» пройшов загальношкільний тренінг-семінар для учнів середньої школи. Захід пройшов під девізом: «Гендер – це цікаво!». Також участь взяли студенти-практиканти ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка (психолого-педагогічний факультет). На тренінгу в інтерактивній формі опраццьовували питання: гендер, дружба між хлопцями та дівчатами, правила поведінки в суспільстві залежно від статі людини, гендерна дискримінація та інші цікаві та корисні питання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *