Історико-культурний заповідник «Слово о полку Ігоревім»

На початку жовтня учні 9-х класів ЗСШФМП №12 побували у столиці колишнього Сіверського князівства та відвідали державний історико-культурний заповідник «Слово о полку Ігоревім».

Осінь… Манить та чарує літописний Новгород-Сіверський, що вже відсвяткував своє 1000-ліття. Місто, яке в ХІ-ХІІІ ст. було столицею Сіверського князівства. Звідси дружина князя Ігоря Святославовича в 1185 році вирушила у свій  похід. Усе тут овіяне легендами і дихає історією. 

Мальовничий пагорб, де був дитинець княжих часів, спалений татаро-монголами в 1239 році.  Спасо-Преображенський монастир, заснований в ХІ ст., упродовж віків пережив усі злети і лихоліття Новгород-Сіверського. Зараз це чудово відреставрований діючий монастир. Головний Спасо-Преображенський собор побудований за проектом петербурзького архітектора Дж. Кваренгі в кінці ХVІІІ ст. Кошти на будівництво собору виділила Катерина ІІ,  яка в 1787 р. відвідала місто. У зв’язку з цим приїздом у місті збудували тріумфальну арку. Збереглися в Новгород-Сіверському і інші цікаві пам’ятки архітектури – дерев’яна Миколаївська церква 1760 р. і мурована Успенська церква 1671 р., торгові ряди і склади кінця ХVІІІ ст., чоловіча та жіноча гімназії, а також житлова забудова ХІХ ст.

Але головне – незабутні враження, яскраві спогади. Подорожуймо разом! 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *