Говорімо українською!

  21-го лютого Україна святкує день  рідної мови. На честь цієї події присвячено багато заходів, квестів, акцій і опитувань. А чи знали ви деякі цікаві факти про нашу державну мову? Наприклад, українська дуже тісно пов’язана зі старослов’янською — спільною мовою предків усіх сучасних слов’ян, так само як санскрит є мовою, найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). До речі, в українській мові є багато слів, які схожі із  санскритом: «повітря», «кохати», «кінь», «дерево», «вогонь».

  • Учений В.Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів слід шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше.
  • Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», уякому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45 синонімів.
  • Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної академії наук України, близько 256 тисяч слів і вміщена до списку мов, які успішно розвиваються сьогодні.

  Зараз українська мова – це не просто форма щоденного спілкування. Вона виявляє себе в найважніших сферах людського існування і стає відображенням національної єдності. Мова звільняє почуття, перетворючи їх на звуки, склади і слова, формуючи їх у великі монологи. Але найважливіше для української мови зараз — це люди, які нею спілкуються, і речі, які вони роблять. Адже саме слово штовхає до дії, змушує рухатись упепед. І я пишаюся тим, що   чую навколо себе   «свобода», «патриотизм», «єдність», «щирість» і «майбутнє». Я пишаюсь, що  люди навколо мене будують  світ впевненого майбутнього. Вони не бояться брати на себе відповідальність за вчинки й слова.  Говорімо українською!

Наталія Єременко

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *